Kevään mielenosoitukset ja etenkin Black Lives Matter -kampanja ovat nostaneet vahvasti tapetille myös olympialaisten säännöt, jotka yksiselitteisesti kieltävät kaikki mielenilmaukset kisojen yhteydessä. Muissa urheilutapahtumissa on kevään ja kesän mittaan nähty selkeitä kannanottoja, mutta olympialaisten osalta tilanne on ainakin vielä toisin.

Kyse on olympialaisten säännöstä 50, joka kuuluu tarkalleen ottaen näin:

”Minkäänlaista mielenosoittamista tai poliittista, uskonnollista tai rodullista propagandaa ei sallita missään olympiayhteyksissä, suorituspaikoilla tai muilla alueilla.”

Kansainvälisen olympiakomitean urheilijakomissio on nostanut asiaa vahvasti esille ja on nyt suunnannut laajan kyselyn aktiiviurheilijoille. Kyselyn tulokset on tarkoitus julkistaa loppukesästä.

– Tarvitsemme urheilijoiden panosta ja apua, jotta saamme laajennettua kuvaa. Kyse on siitä, miten voimme antaa urheilijoilla tilaisuuden tuoda kisojen aikana esille heille tärkeitä asioita, urheilijakomission varapuheenjohtaja Danka Bartekova sanoi Insidethegames-sivuston mukaan.

Monet urheilujärjestöt ovat jo vedonneet KOK:n suuntaan säännön 50 lieventämiseksi tai poistamiseksi kokonaan. KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on ollut valmis keskustelemaan aiheesta, mutta varoittanut samalla siitä, että ”mielipiteitä jakavat mielenosoitukset” ja ”sopivat protestointimuodot” on hyvin vaikea erottaa toisistaan.

Tällä hetkellä näyttää joka tapauksessa siltä, että sääntö 50 on voimassa ainakin vielä Tokion olympialaisissa.