Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on ottanut pitkällä kirjoituksella kantaa sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään.

– Sosiaalinen media mahdollistaa paljon hyvää, mutta myös huonoa. Kun urheilussa menestyy tulee urheilijasta julkisen arvostelun kohde halusi sitä tai ei. Lehtien kommenttipalstat ovat paikkoja mihin ei tule koskaan eksyä, mutta somessa henkilökohtaisesti lähetetyiltä viesteiltä tai kommenteilta ei voi välttyä. Tiedän henkilöitä joiden somea vahtii ja siivoaa joku toinen taho, jotta ilkeilyviestit eivät häiritse arkea, enkä ihmettele tätä ratkaisua yhtään, hän aloittaa kirjoituksensa Instagramissa.

Suomen urheilun eettisen keskuksen julkaisi tiistaina laajan tutkimuksen suomalaisten kilpaurheilijoiden kokemasta seksuaalisesta ja sukupuolisesta häirinnästä. Kyselytutkimukseen vastanneista yli 9000 urheilijasta joka neljäs oli kokenut urheilun parissa seksuaalista häirintää.

– Olen päättänyt että mun somessa on nollatoleranssi ilkeilyviesteille ja estämiseen on matala kynnys. Usein kiusaajat yrittävät provosoida ja perustella tekojaan sanoen että en vain kestä kritiikkiä tai totuutta kun poistan viestit, mutta haluan muistuttaa että jokainen saa laittaa rajat omille sivuilleen ja kenenkään ei tarvitse kuunnella ilkeilyä, Mäkelä kertoo tekstissään.

– Kiusaajat eivät ansaitse huomiota ja siksi en ole aiemmin tuonut näitä viestejä yleiseen tietoisuuteen, mutta tiedän että some kiusaaminen koskettaa monia ja sitä ei kuulu piilottaa tai kieltää. Kohde voi olla kuka vain ja kiusaaminen on aina väärin!

– Jos olet joskus joutunut tai joskus joudut some kiusaamisen tai häirintäviestien kohteeksi niin muista että viesti kertoo enemmän lähettäjästä kuin kohteesta. Kenelläkään ei ole oikeutta kiusata! Mun neuvo on ettet anna kiusaajalle mitään vastausta vaikka kuinka tekisi mieli! Paras tapa toimia on estää profiili ja poistaa viesti! Haethan apua jos kiusaaminen painaa mieltäsi!