Eestejuoksija Topi Raitanen on siirtynyt sujuvasti kestävyysjuoksun pohjoismaisten kärkinimien suosimaan harjoitusmalliin eikä ole valintaansa katunut.

– Tämä ei ole se helpoin harjoittelutapa eikä varmasti sovi kaikille. Minulle se toimii nyt, koska olen oppinut kontrolloimaan rasitustasoa harjoituksissa, Raitanen sanoo tupla-vauhtikestävyysharjoittelusta.

Kun koronapandemia siirsi Tokion olympiakisoja vuodella, ennätyksen kohentaminen jäi Raitaselle viime kesän ykköstavoitteeksi. Monacossa juostu 8.16,57 ja Kuortaneella elokuussa syntynyt 1500 metrin ennätys 3.38,88 kertoivat, että uusi harjoitusmalli toimii.

– Kausi oli hyvä. Monacon juoksu vielä huipensi sen. Koen silti, että olisin pystynyt parempaan, jos kovia kansainvälisiä startteja olisi ollut enemmän, Raitanen arvioi.

– Turun Paavo Nurmi Gamesin ja Monacon estekilpailut peräkkäin kolmen päivän sisään oli kesän tärkein juttu. Kun pystyin kahteen tuollaiseen juoksuun peräjälkeen, se kertoo, että perustaso on noussut.

Turussa vaivattomasti ajassa 8.22,45 juostu 3000 metrin estejuoksun voitto oli Raitaselle koronakesän ”arvokilpailujen alkuerä” ja Monaco markkeerasi finaalia.

– Tiedän, että noilla tämän kesän juoksuilla finaalipaikka Tokion olympiakisoissa on mahdollinen. Iso tavoite on sitten finaalissa pärjääminen. Tavoite on sijoitus kahdeksan parhaan joukkoon, Raitanen linjaa.

– Toivottavasti pääsen jo nyt talvella hyvin harjoittelemaan ulkomaille, sulalle maalle ja mahdollisimman kovaan kansainväliseen seuraan. Sellainen motivoi ja se on minusta se paikka, missä kehitytään.

Lähde: Suomen Urheiluliitto