Toteutuuko tämä? – Näin monta mitalia datapohjaiseen kilpailuseurantaan perustuva ennuste povaa Suomelle Tokion olympiakisoista!

© Kuva: Getty Images

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on tehnyt tilannekatsauksen suomalaisesta huippu-urheilusta. Koronaviruspandemian vuoksi vain muutamassa lajissa on pystytty urheilemaan edes lähelle suunniteltua kilpailuohjelmaa vuonna 2020.

Mitä vahvemmin ammattilaispainotteinen laji, sitä varmemmin on pystytty kilpailemaan vuonna 2020. Kun mietitään suomalaisten läsnäoloa kansainvälisissä kilpailuissa, se on tarkoittanut koronaviruspandemian luomissa poikkeusolosuhteissa lähinnä golfin ja tenniksen kaltaisia mailapelejä ja moottoriurheilun merkittävimpiä luokkia. Joukkuepeleissäkin kansainvälinen toiminta on ollut vähäisempää.

– Golfissa Sami VälimäkiSanna Nuutinen ja Matilda Castren ovat ottaneet hienoja askeleita kohti maailman huippua, tenniksessä samaa voi sanoa Emil Ruusuvuoresta. Nämä ovat suomalaista urheilukulttuuria rikastuttavia ilmiöitä äärimmäisen kovissa globaaleissa ammattilaislajeissa, Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki toteaa.

Kesälajeissa odotellaan kansainvälisen kilpailutoiminnan paluuta

Huippu-urheiluyksikön datapohjaiseen kilpailuseurantaan perustuva ennuste povaa Suomelle 0,95 mitalia Tokion olympiakisoista. Ennuste on tässä vaiheessa poikkeuksellisen suuntaa-antava, sillä suurimmassa osassa yksilölajeista vuosi 2020 ei ole tarjonnut urheilijoille edes mahdollisuuksia osoittaa tasoaan kilpailuissa.

– Yleisurheilu on harvoja lajeja, joissa päästiin kesällä kilpailemaan – pääosin toki vain kotimaassa. Sieltä saatiin lupaavia merkkejä. Esimerkiksi moukarinheittäjä Aaron Kangas ja pituushyppääjä Kristian Pulli urheilivat läpi kesän kovalla kansainvälisellä tasolla, mutta mahdollisuudet osoittaa tämä maailman parhaita vastaan jäivät vähiin – ja siksi se ei näy vielä esimerkiksi ennusteessa, Lehtimäki harmittelee.

– Tilanne kesäolympialajeissa ei ole paras mahdollinen kahdeksan kuukautta ennen Tokion olympiakisoja. Sekin on vaikuttanut, että osa potentiaalisista mitalin tavoittelijoista on lopettanut uransa tänä vuonna. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan osakkeet heilahtavat, kun kansainvälinen toiminta palaa pitkän tauon jälkeen eri lajeissa.

Paralympialajeissa kansainvälinen kalenteri käytännössä pyyhittiin tyhjäksi vuonna 2020. Täten ennuste kohti Tokion paralympialaisia ei ole vuodessa heilahtanut suuntaan, eikä toiseen.

Lähde: Olympiakomitea


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.