Suomen Urheiluliitto kertoi perjantaina, että aitajuoksija Lotta Harala on saanut Antidopingasioiden kurinpitolautakunnalta kolmen kuukauden urheilun toimintakiellon.

Haralan elokuussa Espoon gp-kilpailussa antamasta dopingnäytteestä löytyi viitteitä 5-metyyliheksaani-2-amiinista (1,4-dimetyylipentyyliamiini), joka on kilpailussa kielletty piriste. Ainetta on joissakin ravintolisissä.

Harala kertoi asiasta tarkemmin faneilleen julkaisemalla pitkän tekstin Instagramissa.

– Haluan kertoa teille, minkä asian kanssa olen elänyt viimeiset kuukaudet.
Käytän kreatiinia (joka on yksi tutkituimmista ja yleisimmistä urheilijoiden käytettävistä lisäravinteista) ravintolisänä kuureittain lääkärini ja ravitsemusasiantuntijani kanssa tehdyn suunnitelman mukaisesti. Heinäkuun lopulla normaalisti käyttämäni Fast Finland kreatiini oli loppumaisillaan ja kreatiinikuuriani oli vielä viikko edessä. Niinpä tilasin uuden kreatiinipurkin, mutta se oli väliaikaisesti Fastin varastolta loppunut, joten päätin käyttää kreatiinikuurini viimeiset viisi päivää eri merkin kreatiinituotetta, aloitti nainen.

– 5.8. Espoo Motonet gp-osakilpailussa pääsin dopingtestiin, jonka seurauksena elimistöstäni löytyi jäämiä piristeestä (5-metyyliheksaani-2-amiini), joka on kilpailupäivänä kiellettyjen aineiden listalla. Alusta asti oli selvää, että kyseinen aine ei ollut vaikuttanut suoritukseeni eikä SUEK epäillyt missään vaiheessa minkäänlaista tahallisuutta. Kyseistä ainetta oli elimistössäni hyvin pieni määrä, onneksi, sillä suurissa määrin se voi olla ihmiselle vaarallista ja aiheuttaa jopa sydänpysähdyksiä.

– Tämän järkyttävän uutisen kuultuani aloin välittömästi selvittää, kuinka aine oli elimistööni joutunut. Ainoa tuote, jota en ollut vuosia säännöllisesti käyttänyt, oli tuo korvaava kreatiinivalmiste. Ennen sen käyttöön ottamista olin normaalin käytännön mukaisesti lukenut tuoteselosteen ja tarkistanut, ettei se sisällä kiellettyjä aineita. Tuote on tilattu Suomesta ja merkki on minulle hyvin tuttu ja nettisivut ovat turvallisen oloiset. Olin sattunut käyttämään kyseisen purkin sisältämää tuotetta keväällä päivänä, jolloin suoritin myös dopingtestin eikä ongelmia tuolloin tullut. Luotin siis tämän korvaavan tuotteen puhtauteen ja toimin huolellisesti ja tarkasti voitavani mukaan.

– Heti tämän jälkeen lähetin purkin kahteen eri laboratorioon ympäri Eurooppaa tutkittavaksi, joista toisessa purkkia ja sen sisältöä tutkittiin yli kahden kuukauden ajan.

– On selvää, mistä kielletty aine on elimistööni joutunut ja olin tehnyt kaikkeni sen selvittääkseni. Kuitenkin, urheilijalla on ankara vastuu ja näin ollen olen mennyt omaehtoiseen toimintakieltoon 13.10.2020.

Tässä linkki Haralan Instagram-julkaisuun.