Entinen mäkihyppytähti Toni Nieminen on muistellut 16-vuotiaana saavuttamaansa olympiamenestystä Albertvillen vuoden 1992 olympialaisten normaalimäessä.

V-tyylin omaksunut Nieminen nousi raketin lailla kansainväliselle mäkihyppyhuipulle kaudella 1991–92. Albertvillen olympiakisat 1992 olivat 16-vuotiaalta suomalaisnuorukaiselta tarunhohtoista jälkeä, kun normaalimäen pronssin jälkeen tuli järjestyksessä joukkuemäen ja suurmäen kultaa.

Albertvillen normaalimäen kaksi ensimmäistä sijaa olivat vallanneet kokeneet itävaltalaiset Ernst Vettori ja Martin Höllwarth. Toinen heistä hymyili suomalaiselle ylimielisesti.

– Muistan vieläkin sen tunteen täydellisesti. Ajattelin, että et saatanan pappa sinäkään kauan naureskele, Toni Nieminen selittää tapahtumia Iltalehden tuoreessa haastattelussa.

Mitaliseremoniassa hän alkoi ymmärtää saavutuksensa arvoa, kun Suomen lippu kohosi ilmaan. Häntä kuitenkin edelleen harmitti.

– Kaikella rakkaudella kilpakumppania kohtaan, mutta ei kyllä kiinnostanut pätkääkään kuunnella sitä Itävallan kansallislaulua. Päätin siinä paikassa teininuoren uhmalla, ettei se laulu enää näissä kisoissa soi, hän kertoo Iltalehdelle.