Venäläishiihtäjien mahdollinen paluu kansainvälisiin kisoihin on herättänyt keskustelua viime päivinä. Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kerrotaan etsivän tietä saada venäläiset takaisin kisoihin. Yle on nyt tiedustellut asiasta suomalaisurheilijoilta.

Valtaosa nimellään esiintyneistä suomalaisurheilijoista ei ollut vielä valmis ottamaan venäläisiä mukaan kansainvälisiin kisoihin. Poikkeuksiakin löytyi.

Yksi poikkeuksista oli hiihtotähti Jasmi Joensuu. Viestin MM-pronssimitalisti olisi Ylen mukaan valmis päästämään ”venäläisurheilijat takaisin esimerkiksi neutraalin lipun alla”.

Aivan heti Joensuu ei toki ottaisi venäläisiä mukaan, vaan hänen mielestään pitäisi vaatia esimerkiksi siirtymäaika dopingtestauksen piiriin tulemisen jälkeen.

– Jos ajatellaan puhtaasti sotaa ja maailmantilannetta, niin en koe, että venäläisurheilijoiden pitäisi päästä, mutta jos heille luodaan ehdot ja he pääsevät turvallisesti kilpailemaan, niin silloin en sitä missään nimessä vastusta, sanoi Joensuu Ylelle.

– Olen sitä mieltä, että urheilijat voisivat kilpailla, jos vaan saadaan se erotettua sodasta. Urheilijat ovat harjoitelleet koko elämänsä ja tehneet töitä sen eteen, joten koen, että on turhan kohtuutonta heitä kohtaan, että eivät saisi kilpailla. Toinen näkökulma on, että se vie meidän lajilta aika paljon tasoa, että venäläiset puuttuvat, Joensuu jatkoi Ylelle.

Ylen mukaan nainen halusi toki korostaa, ettei halua vähätellä sodan vakavuutta.

Useat venäläishiihtäjät eivät ole vain hyväksyneet hiljaa Venäjän sotatoimia Ukrainassa. Aleksandr Bolshunov on esimerkiksi osallistunut presidentti Vladimir Putinin propagandatilaisuuteen. Veronika Stepanova taas on aktiivisesti toistellut Venäjän sotapropagandaa sosiaalisessa mediassa.

Tästä Ylen juttu.