Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on juoninut tulevaksi kaudeksi useita muutoksia maastohiihtoon. Näkyvin uudistus on se, että naiset ja miehet hiihtävät yhtä pitkiä matkoja. 15 ja 30 kilometrin matkat väistyvät, ja jatkossa suksitaan 10 ja 20 kilometriä. Kolmen olympiakullan mies Iivo Niskanen on aiemmin kertonut julkisesti, ettei ole kovin innoissaan muutoksista.

Ilta-Sanomat kertoi tiedustelleensa suomalaisilta hiihtäjiltä, mitä he muuttaisivat maastohiihdossa, jos saisivat päättää ”yksinvaltiaina”. Iivo Niskanen vastasi myös kysymykseen.

– Poistaisin yhteislähdöt kokonaan, latasi Niskanen Ilta-Sanomille.

– Silloin kisoista tulisi kovempia, jatkoi mies.

Väliaikalähdöt olivat pitkään pääosassa hiihdossa. Yhteislähtöjen katsotaan kuitenkin olevan parempia television kannalta.

Väliaikalähdöt suosivat Niskasen kaltaisia hiihtäjiä, joilta ei löydy maailmanluokan kirivoimaa. Yhteislähdöissä voi olla vaikea tehdä pesäeroa muihin hiihtäjiin. Kärkijoukon mukana voi roikkua kiritykkejä, jotka pesevät muut loppusuoralla.

Yhteislähtökisoissa voi siis olla taktikointia. Väliaikalähdöissä taas pitää painaa mahdollisimman kovaa – voimat tosi jakaen.

Tästä Ilta-Sanomien juttu.