Ruotsalainen Kaiza Karlen astui hiljattain esiin sosiaalisessa mediassa. Pituushyppääjä kertoi päivityksessään, kuinka hän sai nuorena urheilijana suorastaan pöyristyttäviä kommentteja. Hän jakoi osan noista heitoista.

– Sinun pitää laihduttaa.

– On normaalia, ettei ole kuukautisia. Se vain tarkoittaa, että harjoittelet riittävän lujaa.

– Hyvä juttu, että olet aiempaa laihempi.

– Menet joulun jälkeen punnitukseen ja joudut maksamaan jokaisesta sadasta grammasta, jotka olet lihonnut.

Nykyään 24-vuotias Karlen avautui tekstissä jäljistä, jotka nuo pöyristyttävät kommentit jättivät.

– Tuossa on vain osa kommenteista, joita olen kuullut urheilijana. Valitettavasti tällaiset puheet ovat normalisoituneet ja tiedän omasta kokemuksesta kuinka suuren vaikutuksen yksikin tällainen kommentti voi tehdä ihmiseen. 18-vuotiaana muutin kotoa aloittaakseni ammattiurheilijan urani. Minulle kerrottiin, mitä urheilijan ei pitäisi syödä menestyäkseen ja kuulin ympärilläni olevien ihmisten puhuvan painostaan. 18-vuotiaana halusin tehdä kaiken oikein saavuttaakseni tavoitteeni ja aloin syödä entistä vähemmin. Laihduin paljon, todella paljon. Sitten minulta loppuivat kuukautiset kahdeksaksi kuukaudeksi, kehoni oli jatkuvasti kipeä ja olin onneton. Katsoin jatkuvasti vatsaani peilistä nähdäkseni, kuinka paljon oli ”rasvaa”, josta voisin päästä eroon.

Tuloksetkaan eivät menneet tietenkään toivottuun suuntaan – päinvastoin. Se sai Karlenin vetämään johtopäätöksensä.

– Seurauksena oli urheilullisesti huonoin vuoteni ja lopulta loukkaantuin, joten minun piti lopettaa kausi. Kun vaihdoin ympäristöä ja valmentajaa, tajusin onneksi ongelman ja aloin taas syömään. Siitä lähtien päätin olla välittämättä painostani ja sen sijaan, että keskittyisin siihen, mitä ”ei pitäisi” syödä, keskityn siihen, mitä minun täytyy syödä, jotta minulla olisi tarpeeksi energiaa treenaamiseen ja pysyäkseni terveenä sekä fyysisesti että henkisesti.

– Joskus se tarkoittaa, että syön pizzaa, joskus salaattia. Ja esitykseni eivät ole koskaan olleet parempia. Kehomme on työkalumme urheilijoina, mutta se ei anna kenellekään muulle oikeutta kommentoida tai päättää, kuinka sinun tulisi kohdella sitä. Tämä koskee kaikkia. Valmentajat, fysiot ja muut urheilijat. Pelkkä yksittäinen kommentti voi jäädä vaivaamaan pitkäksi aikaa ja aiheuttaa paljon vahinkoa. Varsinkin kun on huippusuorituskykyinen urheilija, joka haluaa tehdä kaikkensa saavuttaakseen tavoitteensa. Urheilun on tarkoitus olla hauskaa ja itseämme varten. Kehomme ovat erilaisia, eikä sen ulkonäöstä voi suoraan päätellä suoritusia. On mahdollista menestyä vaarantamatta terveyttä, viestitti Karlen.

Päivitys tästä.