Alppihiihtolegenda Kalle Palander on seurannut karuin miettein uuden maailmancup-kauden alkua.

– Jos miesten kahdeksasta maailmancupin osakilpailusta on peruttu kuusi, niin ei tässä kai kovin vakavalla naamalla voi alppihiihtoihmisenä väittää, että hyvin pyyhkii, kommentoi asiantuntija Ylelle.

Ongelma on olosuhteet. Keski-Euroopan sääolosuhteet eivät aina mahdollista kilpailemista tähän aikaan vuodesta. Palander toivoo merkittävää muutosta.

– Kauden aloitus marraskuusta 3-4 viikkoa eteenpäin ja lopetus keväällä saman verran huhtikuun puolelle. Se olisi sillä selvä eikä tarvitsisi ottaa riskejä jäätiköiden ja sään ääri-ilmiöiden kanssa. Huvittavinta on se, että kaikki tietävät tämän, mutta asialle ei tehdä mitään, hämmästeli Palander.

Palanderilla on kristallinkirkas näkemys siitä, miksi muutoksia ei ole tapahtunut. Kyse on isoista rahoista.

– Talviurheilukamojen myyntisesonkia on syksy. Silloin myydään sukset, monot, sauvat, asut ja niin edelleen. Keväällä jengi ostaa jo uikkareita, lenkkareita ja fillareita, ja talvi on unohdettu. Tästä eli ihan raa’asta liiketoiminnan logiikasta on kyse, ja FIS:n (kansainvälinen hiihtoliitto) johdossa asia nähdään tietysti tästä kulmasta, paalutti maailmanmestari Ylelle.

Tästä Ylen juttu.